top of page

Veelgestelde vragen

Ik ben single, kan ik dan wel meedoen aan de cursus?

Zeker kun je meedoen met cursus als je geen relatie hebt. Omdat de cursus gericht is op zwangeren en een partner is het wel fijn dat je de cursus samen met iemand volgt maar dat  hoeft dus niet een levenspartner te zijn maar mag ook je moeder, zus, een vriendin, doula of iemand anders zijn die aanwezig is bij de geboorte. In de loop van 2023 is het ook mogelijk om een Mom's Only cursus te volgen, hierover volgt snel meer informatie op de website. 

Met stip op nummer 1 van veel gestelde vragen: Is HypnoBirthing zweverig?

HypnoBirthing is geen pufclubje, zoals sommige zwangerschapscursussen oneerbiedig genoemd worden. Het is een gedegen voorbereiding op de geboorte van je kind, een wereldprestatie. Daar màg je je ook gewoon goed op voorbereiden. 

Bij HypnoBirthing draait het erom dat jij (weer) in contact komt met je lichaam. Je hoeft niet te leren baren want jouw lichaam doet dit zelf, jij kunt dit al. Je hoeft alleen je mind nog maar te overtuigen :) 

Omdat wij in onze hectische maatschappij vaak erg ver verwijderd zijn van ons instinct en niet goed meer kunnen voelen is het fijn dat je door middel van HypnoBirthing weer in contact komt met je lichaam en de invloed van je mind op je lichaam. Dus nee, het is niet zweverig maar eigenlijk juist heel aards.

Iedereen die open staat voor een andere benadering van geboorte dan het standaard beeld dat ons is aangeleerd is welkom de cursus te volgen.    

Waarom zijn het 5 lessen van 2,5 uur? Kan dit niet korter?

Nee, dit kan niet korter :) Tijdens de lessen gaan we, naast alle kennis over het geboorteproces en allerlei andere belangrijke zaken, door middel van diepe ontspanning bezig met het her-programmeren van je onderbewustzijn. Dat klinkt spannender dan dat het is maar het komt er op neer dat je door de opbouw van het programma in 5 weken tijd toewerkt naar een positieve geboorte ervaring waarin je vertrouwen hebt in de kracht en wijsheid van je lichaam. Om de voordelen van het HypnoBirthing programma te ervaren is het belangrijk om je lichaam en geest zodanig te conditioneren dat je lichaam weet wat het moet doen om volledig te kunnen ontspannen tijdens de baring. De ontspanningsoefeningen en zelfhypnose die je leert tijdens de cursus en die je thuis gaat doen zorgt ervoor dat het een  gewoonte wordt, je leert je lichaam als het ware 'op commando' te ontspannen, je lichaam volgt immers je geest, iets waarmee we in de cursus aan de slag gaan. Het is bewezen dat iets nieuws pas na gemiddeld twee maanden een gewoonte is, dus door de cursus te volgen en daarnaast zelf op regelmatige basis thuis aan de slag te gaan met de oefeningen is de kans groot dat ontspannen uiteindelijk een gewoonte wordt. Dit redt je simpelweg niet door een eendaagse cursus te volgen, tenzij je daar zelf daarna nog dagelijks maximale effort in stopt. 
 

Ik ben christen en ben geïnteresseerd in HypnoBirthing, is dit wel geschikt?

Zeker wel. Ik krijg deze vraag af en toe en wil jullie voor een uitgebreid antwoord graag verwijzen naar de blog die mijn collega Nienke van Peaceful Birth heeft geschreven. Zij heeft mooi uitgelegd waarom je ook als christen HypnoBirthing kunt volgen. De blog vind je hier: Christen zijn en HypnoBirthing...kan dat samen gaan? (peaceful-birth.nl)

Ik ga medisch bevallen, heeft het dan wel zin om HypnoBirthing te volgen?

Zeker weten. HypnoBirthing is voor alle bevallingen. Of je nu thuis in bad bevalt of in het ziekenhuis omdat je een medische indicatie hebt of wellicht zelfs een geplande keizersnede; een goede voorbereiding heeft ALTIJD zin. Juist als je in het ziekenhuis gaat bevallen is het belangrijk om je te kunnen ontspannen, in een voor jou vreemde omgeving met (meestal) zorgpersoneel om je heen die jou niet kent is het extra belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en hoe je, óók daar, fijn kunt bevallen.

Om een idee te krijgen waarom het zo belangrijk is om je te verdiepen in het geboorteproces kun je het interview met Ank de Jonge lezen, de eerste Nederlandse hoogleraar verloskunde: Dit is de eerste Nederlandse hoogleraar verloskunde. Haar boodschap aan vrouwen: ‘Neem elkaar niet zo de maat’ (trouw.nl)

List Title

bottom of page